Fıtık cerrahisinin unutulmaz isimlerinden biri olan Sir Astley Paston Cooper (1768-1841)o dönemde fıtık cerrahisinin önemine şu sözüyle dikkat çekmiştir:

“İnsan bedeninin cerrahın mesleki alanına giren hiçbir hastalığı, fıtık çeşitleri kadar anatomik bilgi ile cerrahi becerinin iyi bir kombinasyonuna gerek duymaz.”

Gerçekten, fıtık onarımı ameliyatları, genel cerrahi uzmanlık eğitiminin ilk yılındaki asistan hekimlere yaptırılan ancak anatomisinin tam olarak anlaşılması uzun zaman alan girişimlerdir.
“Tıbbın Mikelanjı” olarak anılan Amerikalı ressam, tıp doktoru ve anatomi uzmanı Frank H. Netter (1906-1991) bu konuya şu ifadesi ile vurgu yapmıştır:
“Bir inguinal herninin etiyolojisini, patolojisini, klinik manifestasyonlarını ve özellikle cerrahi tedavsini anlayabilmek için bu bölgenin anatomisi konusunda derin bilgi sahibi olmak zorunludur.
Bu nedenle, Hernioloji ile, fıtık cerrahi ile spesifik şekilde ilgilenen cerrahlar, karın duvarı ve kasık anatomisi konusunda, anatomi laboratuvarlarında kadavra çalışmaları dahil olmak üzere fazladan araştırmalar yaparlar.

Cerrahinin büyük öğretmenlerinden biri olarak anılan ünlü İngiliz cerrah Sir Thomas Fairbank  fıtık cerrahisinin önemine “Bir cerrahın değerine fıtık ameliyatını nasıl yaptığıyla karar verebilirsiniz.” sözüyle vurgu yapmıştır.

Çağdaş fıtık cerrahisinin iki önemli ismi Lloyd Nyhus ve Robert E. Condon tarafından tarihe not düşülen şu cümle ile bitirelim:
“Cerrahinin tarihi fıtık tarihidir”

Kaynak: Moshe Schein, ed. Aphorisms & Quotations for the Surgeon. tfm Publishing Ltd. Shrewsbury, United Kingdom, 2003.