Kasık, bedenin üç ayrı bölümünün kavşağı olan önemli bir anatomik bölgedir. Karın, kalça ve uyluğun (bacak üst bölümü) kesişme noktası olan kasık bölgesinin anatomisi de oldukça karmaşıktır. Bu nedenle, kasık ağrılarının ayırıcı tanısı bazen çok güç olabilir; zira, her 3 bölümden kaynaklanan rahatsızlıkların ağrıları da kasıkta hissedilebilir.

KASIK FITIKLARI

Bizzat kasığa ait rahatsızlık olan fıtık, belirginleşip kaybolan şişlik ile gözle tanınabilen bir hastalıktır. Erkek cinste kadınlara göre çok daha sık görülür. İnguinal veya femoral olabilen fıtıklarda ağrının şiddeti, fıtığın büyüklüğü, fıtık kesesinin içeriği veya kişinin ağrı duyarlılığı gibi etkenlere bağlı olarak farklılık gösterebilir.

AĞRININ BİRÇOK NEDENİ OLABİLİR.

Fıtıklar gibi, barsaklara ve diğer karıniçi organlara ait rahatsızlıklar, idrar yolları hastalıkları, genital patolojiler, kas gerginlikleri ve yırtılmaları, omurga ve kalça kemikleri ile eklemleri kaynaklı ağrıların da sorgulanması gerekir. Ağrının kaynaklandığı organ veya bölgeye ait ek belirti ve bulgular (örn: gastrointestinal sistem için dışkılama değişiklikleri, üriner sistem için idrar yaparken yanma) hekimin ayırıcı tanı yapmasına yardımcı olabilir.

LENF BEZLERİ

Kasık bölgesi lenf bezlerinin iltihaplanması veya şişmesi de ağrıya neden olabilir. Kasık fıtığı ile karıştırılabilen bu durumda, lenf bezleri lastik kıvamında ve çok ağrılı olabilirler. Lokal bir kızarıklık da gözlenebilir. Olguların çoğunluğunda fizik muayene dışında bir tanı yöntemine gerek yoktur.

BARSAKLAR DA İNCELENMELİ

Karın organlarındaki rahatsızlıkların ağrıları da yayılım göstererek kasık ağrısı şeklinde ortaya çıkabilir. En bilinen örnek, apendiks (kör barsak) iltihabı olan apandisit hastalığındaki sağ kasık ağrısıdır. Ancak, akut ve tipik bir hastalık olması nedeniyle kronik ağrı nedenleri arasında sayılmaz. Buna karşılık, sol kasık ağrısı ise spastik kolon hastalığının bir belirtisi olabilir. Divertikülit de nadir bir kasık ağrısı nedeni olarak sayılabilir. Kalın barsakların ilaçlı filmi (Kontrastlı Kolon Grafisi) ve endoskopik incelenmesi (Kolonoskopi) tanıda kullanılan yöntemlerdir.

İDRAR YOLLARI

İdrar yollarına ait patolojiler de kasık ağrısı nedenleri arasındadır. Bunların başında taş hastalığı gelmektedir. Glomerülonefrit veya pyelonefrit gibi böbrek iltihapları da nadir kasık ağrısı nedenleri arasında sayılabilir.

Taş hastalığında ağrının nedeni taşın hareket etmesi veya idrar yollarını tıkaması olabilir. Böbrek taşlarında ağrının kasığa ve skrotuma (torbaya) yayılabilirken, üreter alt uç taşlarında da doğrudan kasık bölgesinden kaynaklanan ağrı söz konusu olabilir. İdrar alışkanlığındaki değişiklik ve yakınmalar, idrar renginin koyulaşması veya kanlı idrar tanıya yardımcı belirtilerdir. Basit idrar tahlili ve direkt üriner sistem grafisi olguların çoğunda tanı koydurucudur. Ultrasonografi ve ilaçlı idrar yolları filmi (İVP) de tanı için başvurulan görüntüleme çalışmalarıdır. Yeni bir yöntem ise “MR Ürografi”dir.

KADINLARA ÖZEL

Jinekolojik patolojiler de kasık ağrısı nedenleri arasındadır. Olağandışı adet ağrıları kişi tarafından fark edilebilir. Endometriozis olgularında ise adet dönemlerinde alışılmış şiddetin ötesine geçen bir ağrı hissedilir. Karın duvarındaki kan birikimine bağlı şişlik de hissedilebilir.

Over (yumurtalık) kistleri sık görülen bir nedendir. Ağrının beraberinde adet düzensizliği olması ayırıcı tanıda yönlendiricidir. Burada, ultrasonografi çok değerli bir tanı yöntemidir.

Rahimiçi araçlar da takılmalarını takiben birkaç hafta süreyle kasık ağrısına neden olabilirler. Ağrıya hafif bir kanama da eşlik edebilir.

ERKEKLERDE…

Erkeklerde kasık anatomisi daha karmaşıktır. Karından gelerek testislere inen damarlar ve üreme kanalının yer aldığı kordon adı verilen yapının kistleri ağrı ve şişliğe neden olabilir. Özellikle genç erkeklerde sık görülen bir kasık ağrısı nedeni de toplar damarların genişlemesi ile ortaya çıkan varikoseldir. Sol tarafta daha sık görülen varikosel erkek kısırlığının önemli bir nedeni olup basit bir cerrahi müdahale ile tedavi edilebilir.

Testislerin iltihabı ve şişlikleri de ciddi ağrıya neden olabilir. Prostatit (prostat bezinin iltihabı) olgularında da kasık ağrısı görülebilir.

BEL FITIĞI

Kasık ağrılarının başka bir nedeni de, genelde “bel fıtığı” olarak bilinen disk hernileridir. Fıtık bölgesinde baskı altında kalan sinirlerin duyusal yayılım alanlarında hissedilen bu ağrılarda ek olarak bel ağrısı, bacaklarda ağrı, uyuşukluk ve his kaybı araştırılmalıdır.

Nörolojik muayene ile birlikte kesin tanı konması ve tedavinin yönlendirilmesi için genelde bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans (MR) görüntülemesinden yararlanılır.

KEMİKLER, KASLAR, EKLEMLER…

Kalça kemik ve eklemleri de kasık ağrısının nadir olmayan nedenleridir. İleri yaştaki bireylerde eklemlerdeki kireçlenme ve dejenerasyon, özellikle menapoz dönemindeki kadınlarda da kemik erimesi kasık ağrısına neden olabilir. Yoğun sportif faaliyet gösteren kişilerde ve profesyonel sporcularda ise kas gerilmelerine ve yırtılmalarına bağlı kasık ağrısı sık görülen yakınmalardır. Özellikle uzun mesafe koşucuları ve futbolcularda görülen bir önemli neden de “osteitis pubis” denilen tablodur. Eksersizle artış gösteren kasık ağrısına neden olan bu durumda uzun süreli istirahat ve tedaviye ihtiyaç duyular. Tanı için direkt grafiler yanında MR görüntülemenin değeri büyüktür.