Çocuklarda Kasık Fıtığı (İnguinal Herni)

Fıtık, karın içi organ ve dokularının karın duvarındaki zayıf bir bölgeden dışarı çıkması olarak tanımlanır.Bebek anne karnında gelişirken karın içini döşeyen zardan eldiven parmağı gibi bir çıkıntı kasık kanalından dışarı uzanır. Doğuma kadar kapanması gereken bu çıkıntı, her 50 erkek [250 kız] çocuktan birinde doğumdan sonra açık kalır. Bu açıklıktan aşağı karın içi sıvısının sızması sonucunda da kasık bölgesinde bir şişlik oluşur [hidrosel veya kordon kisti]. Açıklığın karın içi ile ilişkisi geniş ise veya dar olan geçiş zamanla genişlerse barsaklar bu kesenin içine girerek kasık fıtığına yol açarlar. 

Fıtık, çocuklarda önceleri kasıkta beliren ve kaybolan bir şişlik olarak dikkati çeker. Ağlama, ıkınma ya da öksürük gibi karın içi basıncını arttıran durumlarda şişlik daha belirgin hale gelir.

Kasık fıtığı çocuklarda her yaşta görülmekle beraber bebeklik ve erken çocukluk döneminde daha sık rastlanır. Genel oran %2’dir. Erkek çocuklarda kızlara oranla 4-6 kat daha sık görülür. Prematüre ve düşük doğum ağırlığı olan bebeklerde ise bu oran %30’a kadar yükselir.

Kasık fıtığı hastaların %60’ında sağda, %25’inde solda, %15’inde her iki tarafta birlikte görülür.

Kasık fıtığının oluşturabileceği sorunlar içinde en önemlisi “boğulma” yani dışarı çıkan organların karın içine geri dönmemesidir. “Boğulmuş fıtık” çocuğun hayatını tehlikeye sokan bir durumdur ve acil müdahale gerektirir. Boğulma riski yaşla paralel olarak azalır. İlk 6 ayda %30’larda olan oran 8 yaş üstünde %1’e kadar iner.

Çocuklarda kasık fıtığının nedeni gelişimsel bir artık olduğu için kendiliğinden iyileşme olasılığı yoktur. Kordon kisti veya hidrosel biçimindeki artıklar da kasık fıtığına dönüşür.

Sol tarafta Fıtık+Hidrosel  Küçük bir fıtık

 

Sağ hidrosel+fıtık   Daha büyük bir çocuk fıtığı Bebekte fıtık

 

Çocukta sağ boğulmuş fıtık: Renk değişikliğine dikkat ediniz!!!

Bu hastalıkların tümünün tedavisinde ana ilke ilgili artığın çıkarılması ve karın içi ilişkisinin kapatılmasıdır. Ameliyat en kısa sürede yapılarak, fıtığın boğulması olarak anılan, acil sorunun gelişmemesine çalışılır.

Tedavi:

Kasık fıtığı ameliyatı çocukluk döneminde en sık yapılan cerrahi girişimdir. Ameliyat, maske anestezisi altında, çocuğun kendi solunumu durdurulmadan, genel anestezinin getirdiği sorunlarla karşılaşmadan yapılır.

Maske anestezi    

Fıtık ameliyatı genellikle yarım saat kadar sürer. Yetişkinlerde yapılan fıtık ameliyatlarından çok daha basit bir teknik kullanılır.

Çocuk ameliyattan 3-4 saat sonra normal günlük aktivitelerini yapmaya başlar.

Ameliyat sonrasında kasık ve torbada şişlik olabilir. Telaş edilmesine gerek olmayan bu durumun tamamen düzelmesi bazen birkaç haftayı alabilir.

Çocuklarda Göbek Fıtığı (Umblikal Herni)

Anne karnındaki cenin göbekten çıkarak, anneye uzanan damarlar ile yaşamını sürdürür. Doğumdan bir süre sonra düşen göbek kordonu içinde yer alan bu damarların geçebilmesi için, karın duvarında bir açıklık vardır.

Birçok yeni doğan bebekte bu açıklıktan karın içi organlar dışarı çıkarak, göbekte bir şişlik oluşturur. Bu durum umblikal herni (göbek fıtığı) olarak anılır. Umblikal hernili bebeklerde ilk iki yaş içinde bir tedaviye gerek yoktur. Dışarıdaki şişlik zamanla büyüse bile, fıtık, karın duvarının gelişimi ile kendiliğinden iyileşebilir. Çocuklarda göbek fıtığının %90’ı, 3 yaşa kadar kendiliğinden kapanır. Bu yaşa kadar kapanmayan fıtıkların ameliyat edilmesi gerekir.

Tedavi:

Göbeğe bozuk para yapıştırmak veya göbek bağı bağlamak gibi yöntemler iyileşme olasılığını yükseltmediği için uygulanmamalıdır!

Göbek fıtığı ameliyatları da maske anestezi altında, çocuğun kendi solunumu durdurulmadan, genel anestezinin getirdiği sorunlarla karşılaşmadan yapılır.

Ameliyat yaklaşık yarım saat sürer; göbekteki açıklık birkaç dikiş ile kapatılır. Hasta birkaç saat içinde evine gönderilir. Fıtık kapatıldıktan sonra tekrar etmesi beklenmez.