Bir bilim dalı olarak Hernioloji:

Günümüzde tıp alanının geniş uzmanlık dallarında spesifikleşme (üst ihtisas, yan dal uzmanlığı) hekimlerin daha çok tercih ettiği bir mesleki pratik haline gelmiştir. Buna paralel olarak, hastalar ve hasta yakınları da dahili ya da cerrahi hastalıkların tedavisi için o konuda spesifik çalışan hekimlere daha sık başvurmakta, her konunun uzmanını aramaktadır.

Karın duvarı fıtıkları ile ilgilenen Hernioloji genel cerrahinin resmi sertifikasyon eğitim olmayan spesifik dallarından biri haline gelmektedir. Bu terim ilk kez 1965 yılında Rusça bir makalede kullanılmış1, Hernioloji kelimesini kullanan ilk İngilizce bilimsel yazı ise 1984 yılında yayınlanmıştır2.

Bu alana çok emeği geçen saygıdeğer bir cerrah olan Raymond Read yayınlarında Hernioloji terimini sıkça kullanan bir bilim insanıydı3.

Karın duvarı fıtıklarının tedavisi, cerrahi bilim ve sanatının en güzel şekilde pratiğe yansıyabileceği alanlardan biridir. Fıtık onarımı ameliyatları, bazı ameliyatlarımız gibi sadece bir organın çıkarılması ile biten değil, ameliyatın ikinci safhasında karın duvarı elemanlarının doğal haline en uygun şekil ve fonksiyonda yeniden oluşturulmasını gerektiren operasyonlardır. Onarım sonrası karın duvarı dokuları uzun süre yeniden bir yırtık oluşmayacak ve hastaya rahatsızlık vermeyecek özellikte olmalıdır.

Bugün literatür verileri, diğer dallarda olduğu gibi Hernioloji alanında da spesifik çalışan cerrahların ve merkezlerin sağladığı kısa ve uzun dönem cerrahi sonuçların daha iyi olduğunu göstermektedir.

Turovets IG (1965) Problems of modern herniology (in Russian). Klin Khir 7:39–45

Berliner SD (1984) Biomaterials and herniology. JAMA 251:1431–1432

Read RC (2009) Herniology: past, present, and future. Hernia 13:577–580

Read RC (2005) British contributions to modern herniology of the groin. Hernia 9:6–11